torstai 16. helmikuuta 2012

Lisää sukkia

Sukkaverstaasta helmikuulla 2012 syntyneitä sukkia.
Ostin tammikuulla sukkalankoja tarjouksesta. Koska olen aina pitänyt kitinvärisistä vaatteista (myös talvella) päätin toteuttaa sisäisen tarpeeni neuloa ainakin yhdet kohoneuleiset sukat ja palmikkosukat niistä hennonvärisistä langoista. Huomasin aiempia sukkia tarkastellessani, että oli tehnyt kantapäät aivan väärin ja nyt paneuduin sen kohdan hiomiseen helmikuun ajan.
Ensimmäiset sukat tein vanhan kaavan mukaan 16 s puikolle, resoria 2 o 2n. Mutta edessä kahdella puikolla teinkin yhden rivin nurjaa joka 6. kerroksella. Tulos oli yllättävän graafinen ja ihoa vasten sileä ja miellyttävä. Mitä mainioin Novitan Nalle -lanka tämä kitinvärinen. Aivan omaa laatuansa, pehmeä, sileä ja joustava. Niissäkin on nimittäin melkoisia laatueroja ja kaikkien neulominen, nyt vasta vähän aikaa kokemuksia keränneenä, ei ole tuntunut yhtä sujuvalta ja joutuisaltaTein kuviota myös jalkapöydän yli aina kärkikavennuksien alkamiseen asti. Hyvin kelpasivat tyttärelle. Olivat vaihtelua mummonsa tekemille tummille ja totutuille raitamallisille sukille (katso aiemmin neulomani vihreät villasukat). Halusin myös opetella tekemään kapeaa nauhakavennusta. Millainen nauhakavennus on, millainen käytössä jne., koska olemme koko lähisuku saaneet aina sukkia, joissa on ollut säteittäinen puikon viimeisillä silmukoilla neulottu kärkikavennus. Hyvä sekin, mutta vaihtelu virkistää…Koska kitinväristä lankaa jäi vielä, päätin siis neuloa ne palmikkosukat, joista olen aina haaveillut. Tietenkin ne ovat mahdottoman epäkäytännölliset kengissä, jos palmikot ovat suuria ja niitä on tiheästi. Yritin tehdä samalla periaatteella etummaisilla puikoilla kolmea palmikkoa ja varreksi taakse joustetta 1 o 1 n. Varsi jäi säästösyistä lyhyeksi, mutta laskin, että siten saan langan riittämään näihinkin sukkiin.En voi kyllin ylistää tämän langan miellyttävyyttä neuloessa. Tein tuskin yhtään ”sääpuolta” neuloessani. Lanka oli niin hienosti ja sopivan tiuhaksi kierrettyä ja niin joustavaa elastaanin takia, että sukat tulivat ”juoksuvauhtia” valmiiksi. Toivottavasti tulevat pidettyä kotisukkina, elleivät sovi ulkojalkineisiin palmikkojen takia.Tässä valmiit palmikkosukat. Haaveeni palmikkosukista on toteutunut. Nyt ei ole enää samanlaisia ”luomisen paineita”. Voin neuloa ja toteuttaa muunlaisia ideoita ja jämähtää sitten johonkin tiettyyn sukkatyyppiin, jonka neulomisen koen antoisimmaksi… Kuvassa sukat prässäämättöminä. (En tykkää sukkien litistämisestä, tuskin edes hyväksi villalle ja elastaanille)Aiemmin neuloin sydänkuvioiset sukat marjapuuronpunaisesta Nalle –langasta. Ajattelin tehdä pitsiset ”kokeilusukat” Novitan sukkalehdestä löytämäni pitsineuleen ohjeella. Sain siis pitsi-inspiraation sieltä. Mutta en aloittanut kärjestä, kuten ohje neuvoi, liian vaikeaa vielä tässä vaiheessa tällaiselle ”sukkanoviisille”, joten aloitin varresta, ja päätin aluksi tehdä 10 krs 1 o 1 n –joustetta.
Pitsineule ei ollut kovin vaikea toteuttaa, eteni reippaasti ja sain sukat melko nopeasti valmiiksi. Näihin päätin tehdä sileän pohjan ja säteittäisen kärkikavennuksen puikon viimeisillä silmukoilla. Pitsineule on yllättävän pehmeää ja joustavaa. Elleivät ole ulkokengissä mukavat, sain taas aikaan mielenkiintoiset kotisukat. Itse olen v altavan tyytyväinen kokeiluuni. Sain aikaan sukat, vaikka lankaa oli vähän ja riitti nippanappa näihin sukkiin. Varret jäivät aika lyhyiksi.Tätä kirjoittaessa olen aloittanut metsänvihreästä Nalle –langasta ”luonnonystävän” villasukat. Ne ovat hyvin yksinkertaiset palmikkosukat, joissa molemmissa sivuissa kulkee 1 harvakseen letitetty palmikko, muuten takana 2o 2 n joustetta ja edessä sileää oikeaa. Sopivat paremmin ulkoilujalkineisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti