keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Alkuvuoden saippuat nyt kypsiä!

Innostuin alkuvuonna 2012 tekemään taas kotisaippuaa. Käytin tällä kertaa paljon palmuöljyä, koska onnistuin hankkimaan sitä ison ämpärillisen edullisesti. palmuöljy tulee juoksevista kasviöljyistä ilmeisesti litrarhinnaltaan edullisimmaksi tähän harrastukseen käytettävistä öljyistä. Mukavan pehmeitä saippuoita niistä syntyi. Olen tyytyväinen tähän materiaaliin saippuamassan juoksevana öljynä.

Appelsiininmehu-sitruunanmehu-hunaja -saippuasta tuli yllättävän tumma, taisin laittaa hunajan hetkeä liian aikaisin ja kuumeni ehkä hiukan liikaa. Mutta ihan mukavantuntuista ja sopivan vaahtoavaa saippuaa se kuitenkin on käytettynä.


Jukurtti -saippuasta taas tuli aika vaalea,kauniin hennon kellertävää ja pehmeän tuntuista, koko kehon saippuaa. Olen aina pitänyt näistä maitoa sisältävistä saippuoista, vuohenmaito on oma suosikkini. Tässä sitä ei ole, mutta lehmänmaidosta tehtyä jukurttia siis. Hmm, massa näyttää "syötävänhyvältä".


Minulla oli runsaasti klementiinejä, joten päätin puristaa niistä mehun ja käyttää nesteenä saippuamassassa. Väri jäi yllättävän vaaleaksi ja pehmeäksi. Hedelmämehun hyväätekevät ainekset iholle toivottavasti säilyivät?


Ajattelin kokeilla miten hapahko créme fraïche eli ranskankerma toimii saippuamassassa. Yllättävän hyvin! Aluksi näytti siltä, ettei massa kiisselöidy sitten millään, mutta ihmeekseni massa olikin jähmettynyt muoteissa jo kahdessa tunnissa ja saatoin kumota saippuat hyvin pian kypsymään. Sekoitin massaan kourallisen kuivattua minttua, jonka vaikutusta jään tutkailemaan saippuaa käyttäessäni.
Tämän saippuan väri tuli kaikista kokeilemistani tummimmaksi, ehkä mintunlehden hiutaleet kuumenivat massassa ja aiheuttavat siten ruskean värin? Niin kuivatut kasvinosat yleensä reagoivat lipeän kuumentaessa massaa.


Vähälaktoosinen kuohukerma, kauraryynit ja hienoksi rouhitut mantelilastut antavat tekstuurin seuraavalle saippualle, jonka pinta on karhea ja kuitenkin kermaisen hellä ja pehmeä. Ehdottomasti suosikkini kaikista näistä tammikuun 2012 kokeiluista.


Ostin ison pakkauksen soijajukurttia ja siihen tutustuessani päätin kokeilla myös sitä saippuamassaan. Olen aiemmin käyttänyt soijamaitoa toiseen massaan ja silloin onnistuin mielestäni oikein hyvin, siksi uskalsin ryhtyä kokeiluun. Tuloksena syntyi hyvin vaalea, kiinteä ja houkutteleva saippuamassa. Karheutta ja hyviä, hoitavia öljyjä massaan tulee myös kookoshiutaleista, joita laitoin muutaman ruokalusikallisen mukaan.


Sain aikaan tammikuulla 2012 taas kymmeniä ihania saippuoita lahjoiksi, tuliaisiksi ja omaan käyttöön.  Olen oikein tyytyväinen arabeski- ja kotiloaiheisiin uusiin saippuamuotteihini. Ne tavallaan jo maksoivat itsensä takaisin siinä mielihyvässä, jota koin irrotellessani nopeasti kovettuneet saippuat niistä pikavauhtia, ehjinä ja kokonaisina. Ovat juuri oikeanlaista ainetta ja jälki on kuin kaupasta ostetuissa saippuoissa. Ei enää mitään leikattuja maitopurkkisaippuoita ja sekalaisten pienten jukurttipurkkien pohjalta kaivettuja kokkareita! Minä en niihin tykästynyt. Toki niidenkin käyttö olisi uusiokäyttöä, ja sillä tavalla ekoteko ja puolusteltavissa, mutta saippuat eivät tulleet niissä nättejä ja usein eivät edes olleet mukavanmuotoisia/ käteensopivia. Odottelen seuraavaa saippuatekobuumiani, joka tulee ehkä toukokuulla, kun luonto alkaa tarjota lisukkeita massaan!
Hyvää mieltä saippuantekoon ja nautinnollisia suihku-, kylpy- ja saunahetkiä ihanien kotisaippuoiden turvallisessa ja vähätuoksuisessa maailmassa! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti