lauantai 28. tammikuuta 2012

Sukkia, sukkia, miljoonia sukkia!

Ei nyt sentään ihan miljoonia sukkia, mutta melkoinen määrä on yhdelle ihmiselle kertynyt, yli 30 paria villasukkia, jotka ovat kaikki Nalle-langasta pienillä sukkapuikoilla neulottuja, ja kaikki lähes samalla perinteisellä (eteläpohjalaisella) mallilla tuotettuja. Kokoelmasta on 80-v. äitini pitänyt huolta ja kartuttanut sitä joka vuosi 3-5 parilla uusia. Mummo on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut varsinainen sukkatehdas. Kaikki lähisukumme on saanut nauttia pehmeistä lahjapaketeista.
Jouluna 2011 tuli mieleeni, kun katselin neulelankojen alennuslaaria kaupassa: "osaisinko minä sukista mallia katselemalla tuottaa samanlaisia käyttösukkia"? Olisiko minusta, nivelrikkoisesta vasemmasta ranteestani huolimatta, neulomaan yhtä kelpoisia sukkia? Ei muuta kuin kokeilemaan. Tässä ensimmäisen sukkaparin vaiheita:
-loin 16 s puikolle, kuten kaikissa minulle tehdyissä sukkapareissa näkyi olevan. Neuloin 2o, 2n -joustinta suljettuna neuleena n. 15 cm verran varsiksi. Löysin vain vaaleanpunaista lankaa raidoiksi, vähän jää pliisuksi raitaefekti...mutta kuulemma raitalankoja kertyy pikkuhiljaa ja sitten on varaa mistä valita :)  Neuloin puolipatenttia kantapääksi, mutta äitini vahvistetuissa kantapäissä olikin silmukannosto tehty aina nurjalla puolella, minä nostin oikealla, ero on selvä, mutta ei haitanne sukkaa käytettäessä. Kantapään kavennukset olivat hankalia, täytynee opetella sellaiset kavennukset, joista ei jää lankaa pinnalle kulumaan. Tein parhaani mukaan kavenukset, ja yritin ottaa oppia mallisukista.Jippii, sitten pääsin jo kärkeen asti ja pikkuvarvas peittyi, päätin tehdä sellaisen sädekavennuksen, että puikon alussa neuloisin 2 o yhteen ja sama puikon keskellä. Äitini neuloo useimmiten vain puikon viimeiset 2 o yhteen. eroa on kärjen suippoudessa. Minun kärjestäni tuli pyöreämpi ja tylpempi. Onko sillä mitään eroa käytössä? En tiedä, kun en ole näitä vihreitä sukkia vielä käyttänyt. Tein molemmat sukat samanaikaisesti, molempiin sama vaihe valmiiksi ja sitten vasta eteenpäin. (Muuten olisikin syntynyt ehkä vain yksi sukka ... :/ )


Tässä ensimmäinen vuosikymmeniin neulomani käyttösukka. En olisi uskonut, että minäkin saan aikaan tällaisen ihan oikean käytettävän, toimivan, arkisen villasukan.Jääkö tämä sukkatehtailu nyt tähän? Ei, vaikka kauhea urakka tuo sukanneulominen on, vie lähes 2 viikkoa minun jäykällä vasemmalla ranteellani. Olen tällä hetkellä vaaleanpunaisessa sukkaparissa tehnyt molempiin jo vahvistetut kantapäät ja tekemässä jälkimmäiseen sukkaan kavennusta kantapään jälkeen ennen jalkapohjaa. Toinen sukka tuli eilen illalla elokuvaa katsellessa jo valmiiksi, langat vain on vielä pääteltävä.Varsiin tein 16 s puikolla 2o, 2n -joustinta 15 kerrosta, sitten sydänaiheisen kuvion oikeaa neuletta luonnonvalkoisella Nalle -langalla (Idea sydämiin Novitan sukkalehdestä 4,95 e, jossa sitä on käytetty hiukan eri tavalla) ja taas samaa joustinta hieman lyhyemmät varret kuin vihreissä sukissa. Nyt muistin tehdä silmukannoston nurjalla puolella. Tosiaan, heti tuli sileämpi kantapää! Kokeilin sukkaa jalkaan ja varren muhkurainen kirjoneule ei ollenkaan ollut muhkurainen jalassa. oikein näpsäkät sukat vaikka varsi onkin lyhyempi, mihin minut on vuosien varrella totutettu...:) Iloa kaikille sukantekoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti