torstai 12. tammikuuta 2012

Näin saippuamaniani alkoi...


Ensimmäiset kokeilusaippuani ja niiden käyttö pesupuffin sisällä

Valmistin saippuoita vimmatusti vuoden 2011 alussa. Olin lukenut Saara Kuhan kirjan ja saanut ”heurekan”. Nyt loppuisi alituinen kuiva iho, kutina ja raapiminen ja nokka ei aina olisi tukossa kaikenmaailman parfyymien takia! Minä en enää ostaisi kaupan kalliita saippuoita, koska ihoni ei niitä ollut koskaan kestänyt ja nenäni pistää vastaan. Täytyi olla muunlaisia elämyksiä herkällekin ihmiselle kuin kaupan värilliset, säilöntäaineiset ja kaamean tuoksuvat kalliit palat! Herkänkin ihmisen täytyisi voida lotrata mielihalunsa mukaisesti kunnolla saippualla ja lämpimällä vedellä, eikä aina tuntea syyllisyyttä puhtausnautinnosta rasvatessaan hilseilevää ja halkeilevaa ihoaan! Miksi en tekisi ruokarasvoista, hyvistä öljyistä, jostain luomuyrteistäni ja hedelmämehuista ym. omia saippuoita? Kaapeissani on aina itsekasvatettuja luomutuotteita ja kaupasta saa elintarvikelaatuisia aineksia saippuoihin!

Tein siis monta päivää (ja yötä) vuodenvaihteessa 2010 - 2011 saippuoita käsityönä. Halusin kokeilla saanko luoduksi omaan käyttöön ”ylellistä”, ekologista/ luomuhenkistä saippuaa. Reseptit on harmi kyllä suunniteltu aina 500g rasvaa + 150g vettä –pohjalle, joten saippuaa tulee aina yli puoli kiloa kerralla! Päätin tehdä saippuat jääpalamuotteihin. Mielenkiintoisimmiksi osoittautuivat Tupperwaren jääpalarasioihin valetut, kolmionmalliset pikkusaippuat.

Kaikki muut saippuoitteni ainekset olisin voinut syödä, ovat niin vaarattomia ihmiselle koska ovat elintarvikkeita, mutta pieni määrä lipeää on tehnyt niistä saippuaa ja syömäkelvotonta. Käytin puhtaita elintarvikelaatuisia kasviöljyjä ja kasvirasvoja, kaupasta saatavia tuoreita yrttejä, kaapissani olevia luomuyrttejä ja saippuanvalmistukseen käyviä ruoka-aineita; hunajaa, vuohenmaitoa, pinjansiemeniä  jne.  Saippuoissani ei ollut, eikä ole teollisuuden käyttämiä turhia tai ylimääräisiä kemikaaleja, värejä tai säilöntäaineita. Olen yliherkkä/ allerginen, ja esim. moni teknokemiallinen (tehdasvalmisteinen) tuoksu ärsyttää. Niin on koko sukunikin! Heiltä olen saanut lahjoittamistani saippuoista hyvin myönteistä palautetta.
Vaahtoavuutta on ihasteltu ja sitä, että käsivoidetta ei enää tarvita, kun pesee aina kätensä kaiken lotraamisen jälkeen minun ylirasvoitetulla saippuallani. Siskoni on ”käsintiskaaja” (konekin on) ja hänellä tunnettu ja tehokas tiskiaine, jota haluaa edelleen käyttää, aiheutti aiemmin kovasti käsien kuivumista. Nyt hän pesee kätensä minun saippuallani tiskaamisen jälkeen ja käsiin jää ”hoitava” tuntu. Ei ole enää tarvinnut rasvata käsiä, säästyy senttejä! Sisareni oli juuri jouluna ja vuodenvaihteessa (2011 – 2012) poissa kotoa lapsenhoitajana lapsenlapsillaan ja viikossa huomasi eron, kun saippuani jäi kotiin! Olen saanut siis jo vuoden aikana pelkkää positiivista palautetta. Tosin yksi saaja heitti saippuani roskikseen, kun sen pintaan oli pakkauksessa tullut ”hometta”. En ollut ehtinyt kertoa, että saippuaprosessissa massa työntää ylimääräisiä suoloja saippuan pintaan ruokasoodana, jonka voi pestä tai harjata pois ja on täysin vaaratonta iholle, oikeastaan soodaa voi käyttää Soodakirjan mukaan jopa ihon hoitamiseen. Me nykyihmiset emme vain enää tiedä vanhoja konsteja, kun meidät on ohjelmoitu ostamaan kaikki kaupan hyllyltä! 

Tekemiäni pikkusaippuoita käytin (koko lähisukuni käyttää) helpoimmin kuvan mallin mukaan 1 kpl kerralla työnnettynä pesupuffin sisälle. Kun edellinen loppui, pesin puffin pesukoneessa välillä, sitten työnsin sisään uuden palan tylliputken alkupäänkautta. Homma pelaa yhä ja pikkupaloja on monenlaisia edelleenkin varastossa. Saippua kuivahti hyvin kun ripustin puffin koukkuun huiskaistuani liian veden siitä pois suihkun päättyessä. En edelleenkään poista saippuapalaa kesken käyttöjen, huolehditaan vain, että pala kuivuu hyvin välillä. Pesupuffit eivät maksa paljon halpahalleissa, esim. olen ostanut hienoja värikkäitä puffeja lahjaksi 1e kappalehintaan.

Saippuoitani en ole tietenkään testannut eläimillä. Testaan niitä edelleen itse ja sukuni ja ystäväni ovat saaneet kaikenlaisia saippuoita lahjaksi ja kokeiltaviksi jo yli vuoden ajan. Ainuttakaan allergista reaktiota ei ole tapahtunut. Miksi tapahtuisikaan, kun en käytä sellaisia aineita, jotka ärsyttävät ihoa ja hengitysteitä: ei ole säilöntäaineita, ei hajusteita, ei eteerisiä tai tuoksuöljyjä, ei turhia värejä!
Saippuoissani olen käyttänyt seuraavia ”sinfonioita” (Ensiksi reseptini nimi ja puolipisteen jälkeen käytetyt ainekset):
1.    Aronia - Sitruuna; kookosrasva, rypsi- ja oliiviöljy, luomu-aroniamehu, sitruunanmehu, vesi,  lipeä
2.    Kahvi – Unikonsiemen - Hunaja; kasvirasva, auringonkukka- ja rypsiöljy, kahvi, vesi, hunaja,   luomu-    unikonsiemen, lipeä
3.    Kaura – Sitruuna - Hunaja; kasvirasva, auringonkukka- ja rypsiöljy, vesi, kauraryynit, hunaja, lipeä
4.    Kehäkukka  - Vuohenmaito – Hunaja; kasvirasva, oliivi- ja auringonkukkaöljy, luomukehäkukka, pastöroitu vuohenmaito, vesi, lipeä
5.    Manteli – Omena; kookosrasva, rypsi- ja oliiviöljy, jauhettu manteli, omenamehu, vesi, lipeä
6.    Minttu – Humala – Tilli; kasvirasva, rypsiöljy, luomuhumala, luomuminttu, luomutilli, vesi, lipeä
7.    Nokkonen – Piparminttu -  Vihreä Tee; kookosrasva, kasvirasva, rypsiöljy, luomunokkonen, luomupiparminttu, vihreä luomutee, vesi, lipeä
8.    Oregano – Sitruunamelissa – Vuohenmaito – Hunaja - Tilli; kasvirasva, rypsiöljy, sitruunamelissa, oregano, luomutilli, pastöroitu vuohenmaito, hunaja, vesi, lipeä
9.    Rosmariini – Salvia – Siankärsämö – Pinjansiemen; kasvirasva, rypsiöljy, rosmariini, salvia, siankärsämöuute, pinjansiemen, vesi, lipeä
10.    Sitruuna; kasvirasva, rypsiöljy, sitruunamehu, vesi, lipeä
11.    Mustaherukanlehtitee; kasvirasva, rypsiöljy, haudutettu luomu-mustaherukanlehtitee, lipeä
12.    Soijamaito-Hunaja; kasvirasva, neitsytoliivi- ja rypsiöljy, soijamaito, hunaja, lipeä
13.    Syreeni-Hunaja; kasvirasva, luomu-syyreniuutetta rypsiöljyssä, vesi, hunaja, lipeä
14.    Suklaa-Timjami; kasvirasva, rypsiöljy, jauhettu luomutimjami, tummaa 70% suklaata, vesi , lipeä
15.    Kahvi-Omena-Sitruuna; kasvirasva, omenamehu, sitruunanmehu, kahvi, vesi, lipeä
16.    Soijamaito-Kehäkukka-Sitruuna; kasvirasva, rypsi- ja oliiviöljy, soijamaito, sitruunanmehu,
kuivattu luomu-kehäkukka, hunaja, vesi, lipeä
17.    Soijamaito-Minttu; kasvirasva, oliiviöljy, soijamaito, kuivattu luomu-minttu, vesi, lipeä
18.    Mokka-Piparminttu; kasvirasva, kahvi, kaakaojauhe, kuivattu luomu-piparminttu, hunaja, vesi, lipeä
19.    Kookoshiutale-Hunaja; kasvirasva, oliivi- ja palmuöljy, hunaja, kookoshiutaleet, vesi, lipeä
20.    Appelsiini-Kaura; kasvirasva, palmu- ja oliiviöljy, itsepuristettua appelsiininmehua, kauraryynejä, hunaja, vesi, lipeä
21.    Vihreä Tee-Hunaja; kasvirasva, palmu- ja oliiviöljy, vihreä luomutee, hunaja, vesi, lipeä
22.    Turve-Kahvi-Hunaja;kasvirasva, oliivi- ja palmuöljy, lannoittamaton turve, kahvi, hunaja, vesi, lipeä
23.    Mango-Appelsiini-Hunaja; kasvirasva, palmuöljy, mango-appelsiinimehu, hunaja, vesi, lipeä
24.    Lime-Klementiini-Tyrni; kasvirasva, palmuöljy, itsepuristettu limen mehu, ip. klementiinin mehu, tuoreista tyrnimarjoista tehty sose, vesi, lipeä
25.    Puolukka; kasvirasva, palmuöljy, sokeroimaton puolukkasurvos, vesi, lipeä
Kirjoitan lisää huomenna. Silloin kerron, miten tämä saippuaharrastus jatkuu tänä vuonna 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti