torstai 12. tammikuuta 2012

saippuoita taa svuodenvaihteessa 2011 - 2012

13.1.2012
Tänä vuonna (2012) aloitin vasta loppiaisena saippuoiden teon. Keskitalvi sopii hyvin saippuaprojekteihin, kun on aikaa eivätkä hyiset ilmat houkuttele liiemmin ulkoilemaan.  Olenko sitten käyttänyt, antanut, lahjoittanut tai myynyt jo aiemmin tekemäni saippuat loppuun? En tietenkään. Maniassahan on kyse siitä, että uutta täytyy tehdä tai saada, vaikka siinä ei olisikaan mitään järkeä :D. Naapureihinkin mania voi tarttua. Yli 70-vuotias mummo toi n. 300 g voita minulle ja pyysi, että tekisin siitä saippuaa. No, ensimmäistä kertaa raaskin käyttää noin kallista rasvaa saippuamassaan, mutta kuvasta näkyy, että ainakin heti kumoamisen jälkeen massassa ei näytä olevan mitään vikaa. Vein kaikki seitsemän kappaletta n. 100 g painoisia saippuoita kuivumaan hänen luokseen, ja hän saa siis pitää ne kaikki itse.






 Vastakaadettua kirnuvoimassaa muotissa 6.1.2012 (Huom! en tykkää silotella mitään pintoja, minusta massa on kaunista juuri noiden kuvioiden muodostuessa itsestään, ihan kuin luonnossa jäätyneen veden jähmettyneet muodotvaikkapa jonkin puron rannalla tms.)


Seuraavaksi luettelo uusimmista kypsyvistä massoistani, joita saamme siis käyttöön vasta runeberginpäivän jälkeen helmikuulla. Ostin ennen joulua suurella vaivalla uusia muotteja. Alkoivat jukurttipurkit, maitotölkit ja jääpalarasiat tökkiä! Nyt valan isot saippuani kaikki joko arabeskikuvoiseen formuun tai isoon kotilonmuotoiseen formuun. Ostin muotit Ruotsista ennen joulua. Formut ovat loistavia ja massa kovettuu niissä paljon nopeammin kuin sekalaisissa jukurttipurkeissa. Muodostuva kuvio on molemmissa formuissa todella kaunis. Ainoa harmi on saippuoiden koko; nyt ne ovat oikeita saippuoita, niitä tulee vain 7 - 8 kpl koko 700 g painavasta massasta!




1.    Kirnuvoi-Appelsiini-Hunaja; naapurini antama kirnuvoi, kookosrasva, palmuöljy, ip. appelsiinimehu, hunaja, vesi, lipeä
2.    Appelsiini-Sitruuna-Hunaja; kasvirasva, palmuöljy, ip. appelsiinimehu, sitruunamehu, hunaja, vesi, lipeä
3.    Jukurtti; kasvirasva, palmuöljy, vaniljajukurtti, vesi, lipeä
4.    Klementiini-Hunaja; kasvirasva, palmuöljy, ip. klementiinin mehu, hunaja, vesi, lipeä
5.    Kookoshiutale-Soijajukurtti; kasvirasva, palmuöljy, soijajukurtti, kookoshiutaleet, vesi, lipeä
6.    Minttu-Ranskankerma; kasvirasva, palmuöljy, ranskankerma, kuivattu luomuminttu, vesi, lipeä
7.    Kerma-Manteli-Kaura; kasvirasva, palmuöljy, vähälaktoosinen kuohukerma (ei tummenna saippuan väriä, koska laktoosi ei ”pala” massassa ruskeaksi), mantelijauhe, kauraryynit, vesi, lipeä

Klementiini-hunaja massa juuri kumottuna formusta 6.1.2012






Vaniljajukurtti massa samoin juuri kumottuna 6.1.2012


Ideoita massan koostumuksesta syntyy jääkaappia ja kuiva-aineskaappia katsellessa. Sitrukset hoitavat ihoa myös tuoreeltaan, miksei sitten saippuoissa. Samoin maitotuotteilla on ihoon vaikutusta, ajatellaanpa vain nubialaisfaraota ja ylettömän kaunista naista, Kleopatraa, joka kylpi maidossa ja hurmasi kauneudellaan roomalaiset.Samaa rataa ajatellen kokeilin siis myös soijajukurttia ja crème fraîchea, ranskankermaa vedellä ohentaen massaoissani. Kauniita massoja tulivat, eivät edes palaneet kovin tummiksi, vaikka juoksettuminen oli lipeän sekoittamisvaiheessa melkoista ranskankermassa. Pitäisi varmaan sekoittaa maitotuote vasta lopuksi samaan aikaan kuin hunaja...?

Hunajan käytöstä saippuoissa olen sitä mieltä, että se hoitaa ihoa. Vaikka itse olen allerginen sisäisesti käytettynä sekä sitruksille, lehmänmaidolle että hunajalle, en ole ihon kautta käytettäessä huomannut minkäänlaista allergista reaktiota yli vuoden aikana. Jokainen käyttäjä siis punnitsee itse riskin. Ainahan saippuan kokeilu aloitetaan hieromalla sitä esim. vain vasempaan käteen ja annetaan vaikuttaa hetki ja sitten huuhdellaan. Tätä varovaista tunnustelua voi jatkaa muutaman päivän sisällä useita kertoja, kunnes päättää ottaa riskin käyttääkö tällaista saippuaa. Onhan todella herkille sitten tuotesarjoja, jotka allergialitto on hyväksynyt. Käytin minäkin niitä aikanani, mutta ilmeisesti turhaan? Omista saippuoistani en ole saanut vähäisen maito-, hunaja- tai sitruspitoisuuden tai mitättömän tuoksun takia minkäänlaisia oireita.

Jatkan  itseni ja läheisteni ilahduttamista. Tässä vasta alkuvuoden ”pläjäys”. Luultavasti palaan saippuantekoon viimeistään heinäkuulla, kun saan taas kerätä omalta maaltani ihania luomutuotteita saippuantekoon.
saippuamamma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti